Top 10 ”surprize” pe care le oferă vara părinților!

Vara este anotimpul mult așteptat nu doar de copii, dar și de adulți. Este timpul când ne putem bucura de zilele lungi și călduroase, de valurile mării sau răcoarea muntelui, de vacanțe și odihnă în cele mai fascinante locuri. Unii își pregătesc cu mare grija vacanțele de vară tocmai din iarnă, ca să prindă oferte ”delicioase”, alții prind ofertele de moment și profită de improvizare.

Dar indiferent de preferințe, statut social sau numărul copiilor din familie, vara pregătește părinților și ”surprize” mai puțin plăcute, care deseori le dau planurile peste cap. Aceste ”surprize” vin în fiecare an și oricât am încerca să ne ascundem de ele, oricum ne prind din urmă... dar ceea ce cu adevărat contează, este impactul lor sau mai bine zis ceea ce lasă ele în urma lor.

Am să enumăr aici câteva din aceste surprize, care mi-au tot dat târcoale mie sau prietenelor mele, anii trecuți. Ca să știți că este oarecum comun și li se întâmplă și altora.

1. Angina, faringita și răceala. Angina este numărul unu pe lista noastră, și nu doar din cauza literei "A". Deși majoritatea părinților se întreabă cum de au luat vara angină sau au răcit, când afară sunt 40 degrade Celsius, să știți că asta e o normă. Cele mai multe cazuri de angine au loc anume vara și diferă de aceeași angină de iarnă.  Căldura slăbește sistemul imunitar nu mai puțin decât frigul. Scăderea bruscă a temperaturii este în mod special periculoasă, deoarece nu permite corpului să se adapteze atât de repede nici la frig, nici la căldură.

Prin urmare, o băutură rece, un suc sau cocktail de la frigider, băut la 40 de grade de căldură sau o înghețată mâncată pe plajă în miezul zilei poate fi ultima picătură care să pornească inflamația căilor respiratorii. Dar din cauza hipotermiei, apare nu numai angina, ci și inflamarea amigdalelor, faringita, bronșita și sinusită. Astfel de boli de "toamnă" sunt destul de frecvente, printre fanii aerului condiționat cu o diferență de temperatură mai mare de 7-10 ° C față de aerul de afară.
2. Infecțiile intestinale acute sau altfel spus intoxicațiile. Evident că fiecare dintre noi este conștient că vara produsele alimentare  și inclusiv fructele se alterează foarte repede. Și totuși ne trezim în plină noapte cu o vomă și dureri abdominale, de îți piere tot cheful de vacanță. Mulți dintre noi nu știu că vara frigiderul vară nu salvează alimentele de la alterare, adică nu foarte mult așa cum o face în sezonul rece. De exemplu, în pulpa de pepene verde, bacteriile se înmulțesc cu o viteză incredibilă. De aceea, pepene verde tăiat și depozitat în frigider, trebuie mâncat în maxim o zi!!! Iar e produsele din carne, lactate sau fructele care au stat chiar și o perioadă scurtă la cald au șanse foarte mari să îți ”dăruie” o infecție intestinală destul de severă.

3. ”Gripa intestinelor” așa o știu din popor, medical nu știu exact cum se numește. Motivul pentru această boală este destul de neplăcută sunt iar bacteriile, care duc la inflamarea intestinului. Aici e de vină iar lenea și atitudinea noastră gen ”las că așa își formează imunitatea”. Își formează copilul imunitatea, dar un pic de ajutor din partea părinților nu strică. Mâinile murdare, fructele nespălate, supraîncălzirea la soare și mâncarea în exces în timp ce ești expus la soare, sunt doar câteva cauze ale acesteia. Inclusiv băuturile reci pot să streseze intestinele și să le provoace disconfort. 
4. Stomatita. Ooo... cred că ceva foarte cunoscut de mămicile cu pici, care bagă tot în gură, de la nisip și scoici, la coada de pisică sau alte lucruri pe care le descoperă. Și cum vara oferă cel mai mult posibilitatea de a explora lumea din jur... cu ajutorul papilelor gustative, te poți trezi că piciul tă nu mai mănâncă pentru că are afte în guriță. 

5. Cistita. Una dintre cele mai frecvente boli de vară este inflamația vezicii urinare. Costumele de baie umezi care nu sunt imediat schimbate când ieși din apă, apa rece, aerul umed, consumarea apei potabile în cantități mici - toate astea te pot ”surprinde” nu chiar plăcut. Că doar nu îți iei 4 costume de baie când mergi la bazin sau la mare, 10 perechi de chiloței ca să  schimbi copii de fiecare dată când iese din apă. 

6. Otita. Inflamația urechii este o problemă serioasă. Cei care au trecut prin asta știu că nasol rău. Deseori, la plajă sau la ștrand, copiii dar și adulții, adoră să sară în apă, după ce au stat ceva timp la soare. Apa rece care nimerește în ureche va fi ca un șoc pentru organism și aveți toate șansele să vă treziți dimineață cu o durere acută de ureche. Și după scăldat, ștergeți-vă urechile cu vată de bumbac. Dacă ați avut deja otită, încercați să nu vă scufundați.
7. Conjuctivita. Mâinile murdare, scăldatul în lacuri, râuri și canale cu apă murdară, la fel ca și scăldatul în ștranduri cu apă intens dizolvată cu clor sau alte chimicale pentru dezinfectare pot provoca conjuctivita. 

8. Bronșita și Pneumonia. Vara, când temperaturile depășesc norma și plămânii lucrează la maxim, mai ales în momentul când te afli sub razele directe ale soarelui. Astfel imunitatea organismului scade. Iar schimbul brusc de temperatură sau o bacterie, care în altă situație ar fi cedat în fața imunității, poate să vă strice planurile, oferindu-vă în schimb o bronșită acută sau pneumonie.

9. Infecțiile la nivelul pielii. Daaa... vara și soarele ne aduc multe provocări la acest capitol. Și voi începe cu cele mai greu de suportat de copii, după părerea mea. Boala ”Mână, gură, picior”, dermatita atopică, alergia la soare și fructe, alergie de la transpirație, infecţia cu Molluscum Virus, foliculita, infecții fungice la nivelul tălpii, degetelor de la picioare sau unghiilor, ințepărurile de insecte - astea sunt cele despre care știu eu și pe care le-am ”testat” pe parcursul celor 13 ani de când sunt mamă.

10. Helminți și paraziți. Asta îmi amintește de verile când eram eu mică și pupam toate animalele de la bunica și din împrejurimi și apoi eram impusă să beau lapte cu pelin sau lapte cu usturoi, pentru a scăpa de paraziți. Brrrrr... Dar, așa am învățat că vara copiii sunt cel mai mult expuși la infecțiile cu paraziți, unii fiind foarte periculoși. Jocurile în nisip, mâinile nespălate, mângâierea și ”puparea” tuturor pisicilor sau porumbeilor (chiar dacă de un milion de ori i-ai zis că e periculor) nu le poți ține sub control. Dar la țară ce fac copiii? Fug de 100 de ori să își spele mâinile după ce atinge o insectă sau un animal?
Toate astea pot fi prevenite, deși am dubii că 100%. Asta ar însemna să fii numai cu ochii pe copil și să îl tot sâcâi să spele mâinile, să nu se joace acolo sau dincolo. Important este să știm cu ce ne putem pricopsi vara și să ne asumăm deciziile. Dacă lăsăm copii să se joace cu animalele să nu ne panicăm că i-a ieșit o alergie sau are helminți, dar să avem ceva sigur în trusa noastră de părinte care să îl ajute cât mai curând!
Am făcut acest top ca să îmi reamintesc mie și celor care au nevoie, tocmai pentru a nu fi luată prin surprindere de aceste ”surprize” tocmai când mă aștept mai puțin.

Sper să vă fie de folos!




























Comentarii