Am admirat întotdeauna țările unde se circulă mai mult cu bicicleta și mai ales pe cei care decid să facă acest lucru conștient.
În Chișinău am întâlnit mai mule persoane pe biciclete doar la maraton-uri sau în parcul Valea Morilor. În rest doar copii, care își mai fac timp între calculator și telefon, și mai fac câtiva km pe bicicletă prin jurul casei. Iar majoritatea adulților, ca și mine de fapt, nu au urcat pe o bicicletă din copilărie.
Și foarte rău!
Pentru că mersul pe bicicletă are mai multe avantaje:
- facem sport
- contribuim la reducerea poluării aerului
- mergem pe drumuri unde nu poate ajunge mașina
- nu aglomerează orașul (pe o bandă unde încap 2 mașini, pot merge 6 sau chiar 8 biciclete)
și cel mai important!!!
- TE SCAPĂ DE AMBUTEIAJE
Păi, iată ce m-a surprins plăcut în orașul Timișoara! Aici, într-un fel sau altul, mersul pe bicicletă a fost oarecum ”condiționat” și a devenit un transport public. Majoritatea stațiilor au parcări cu biciclete. Ai luat un abonament la transportul public în comun și poți cu acest abonament să folosești bicicletele de lângă stația alăturată. Astfel, bicicleta a devenit un transport necesar și folosit la maxim, de toate categoriile de timișoreni, inclusiv persoanele în etate. Ca să nu se întâmple accidente de circulație între bicicliști și pietoni, a fost amenajată o bandă specială pe trotuar pentru acest transport.
Este atât de plăcut să vezi dimineața stațiile de biciclete libere și doamne sau domni pe biciclete mergând spre serviciu, bunicuțele cu biciclete personalizate cu un coș din lozie sau o traistă stilizată. Și chiar dacă este mai mult o necesitate, mersul pe bicicletă le oferă o doză de sănătate, pe care, poate nu ar fi luat-o din propria inițiativă.
Iată la ce concluzii am ajuns după 2 luni, în care am urmărit oamenii care fac sport (merg cu bicicleta) din necesitate, dar și plăcere.
Bicicleta te salvează dacă
- întârzii la servici, iar autobusul vine abia în câteva minute
- autobusul este aglomerat
- trebuie sa parcurgi o distanța mai mică (până la magazin, piață sau farmacie)
- nu vrei să duci cumpărăturile pe umăr și folosești coșul bicicletei
- vrei să faci sport în timp ce parcurgi distanța până la serviciu
- vrei să admiri orașul
- nu vrei să îți faci griji de locuri de parcare
- VREI SĂ AJUNGI MAI REPEDE LA DESTINAȚIE (în orele de vârf traficul este infernal, iar bicicleta poate trece prin scurăruri)
Mi-ar plăcea ca și la Chișinău să fie implementat așa un proiect, acest lucru reducând din stresul zilnic al miilor de cetățeni care nu reușesc la troleibuz sau stau ore în șir în ambuteiaj.
Sănătate tuturor, fie ea și din necesitate!
Comentarii
Trimiteți un comentariu