Cum învățăm să citim propriile emoții?

Am crezut din totdeauna că emoțiile se trăiesc și nu mi-am pus niciodată întrebarea dacă pot face altceva cu ele. Și atunci când eram emoționată reacționam cumva, uneori deloc așa cum mi-aș fi dorit. Iar de aici porneau sentimente care mai de care, ce nu mă lăsau în pace mult timp, printre care rușine, frustrare, dezamăgire, vinovăție și doar rareori satisfacție și fericire. În astfel de situație, mă întrebam cum să fac să stăpânesc aceste emoții, să acționez altfel când simt o emoție?


Am inceput să descopăr acest lucru, aici, în Timișoara, când am acceptat provocarea să particip la proiectul CREEAZĂ-ȚI POVESTEA realizat de ToshaDor. După două ateliere am realizat că emoțiile:

- pot fi redate prin desen - și mi se pare ceva deosebit de folositor pentru a putea exterioriza emoțiile copiilor (și nu doar) oferindu-le o foaie albă și multe creioane colorate. Jucându-te cu aceste culori, poți desena furia, bucuria sau frica. Și nu vă imaginați în ce se pot ele transforma, când le dăm o culoare. La mine emoțiile s-au transformat în munți, apă și lună. La o colegă în Baloane și zâmbete, iar la altcineva într-o ușă întredeschisă înconjurată de pești. Iar cel mai interesant este faptul că acele emoții de pe foaie pot fi citite mai ușor decât cele de pe chipul uman. Propun să încercați asta cu picii voștri sau chiar împreună cu adulții.


- pot fi citite prin ceea ce simte corpul tău gândindu-te la acea emoție - niciodată nu m-am gândit ce simte corpul meu la o anumită emoție, chiar dacă sunt conștientă că ceva simte. Mai degrabă m-am gândit cum am procedat ca rezultat a emoției care m-a invadat. Și când am încercat să închid ochii și să simt ce se întâmplă în interiorul meu când sunt furioasă sau bucuroasă, am înțeles că pot schimba ceea ce pot face când sunt emoționată, fără să am un sentiment neplăcut.

Tot în urma noilor descoperiri despre propria persoană și a lumii interioare, am realizat că:

- frica este cea care limitează dezvoltarea și creșterea noastră, precum și șansele de a fi fericit

- trebuie să lași pe ceilalți să decidă ce vor să simtă, iar tu să fii așa cum ești, fără a te lăsa influiențată de ce ar putea simți alții la o decizie sau atitudine de a ta

- putem să ne oferim timp, chiar și două secunde, pentru a redirecționa o atitudine sau un mesaj, de care poți apoi regreta

- putem fi curajoși și autentici, iar atunci când vrei să te lași ghidat de o emoție a ta, să o faci cu toată libertatea. Nu ai de unde să știi cum va reacționa cel din față, poate este o ocazie de a simți și ele o emoție sau a învăța din ceea ce simți tu.

Astea sunt doar câteva descoperirile mele și sunt sigură că vor mai fi multe.

Vă propun să încercați și voi să faceți o călătorie în lumea voastră interioară și poate chiar să ajungeți la unul din cele 5 ateliere CREEAZĂ-ȚI POVESTEA realizate de ToshaDor sau chiar la toate. Ele au loc în fiecare zi de joi, de la ora 18.30 până la 21.00, într-o atmosferă relaxantă, unde puteți savura un ceai sau o cacao, ceva dulce și surprize de la prietenii proiectului. Mai multe detalii despre acest eveniment găsiți pe pagina de facebook a evenimentului sau a organizatorului, accesând pe numele lor chiar aici, în postare.



Comentarii